Alena Oswaldová: Raději jednorožce než virál

Autor:
Čtěte více o: ,

Virální marketing býval před pár lety oblíbeným buzzwordem. O tom, co vlastně vůbec je možné považovat za virál, jsme se bavili s Alenou Brunhildou Oswaldovou z Nestlé.

Jakou roli hraje z pohledu vás jako zadavatele virální marketing v celkovém marketingovém mixu?

Virální marketing není touchpoint ani formát, ale výjimečná situace, kdy výjimečná kreativa vyvolá výjimečně vysoký zájem u cílového publika. A to začne chválit, kritizovat, polemizovat, sdílet a dokonce i podobný obsah samo vytvářet.

Jaká je tedy vaše zkušenost? Máte nějaký zajímavý příklad z vlastní praxe?

Z vlastní praxe mám zajímavé, ale rozhodně ne úspěšné příklady. Zadáním totiž bylo vytvořit virální kampaň, což je nesmysl. Cílem má být excelentní kreativa. Ten zbytek prostě přijde. Anebo taky ne.

Vzpomenete si obecně na nějaký povedený virál, který se vám líbil? Co vám na něm přišlo dobré?

Vzpomenu si na dvě povedené kreativy, a tou jsou kampaně Pojď mi hop a Fofola.

V čem osobně vidíte výhody a nevýhody snahy využít virálního marketingu?

Nevýhodou je, že si stále někteří zadavatelé i agentury myslí, že virální marketing jako formát existuje. Osobně bych poptávala spíš jednorožce než virál. Protože pravděpodobnost, že někdo dodá jednorožce v solidním poměru cena/výkon je rozhodně vyšší než u virálu.

Vždy se na závěr rozhovoru ptáme na trendy v marketingu: kam se podle vás směřuje? Co zajímavého se v něm děje?

Pevně doufám, že směřuje zase k základům. Tak trochu do minulosti, kdy se řešila každá tečka v printovém vizuálu a nikoho by ani nenapadlo říct, že to musí být hlavně zalevno. Digitál není o nic levnější než ostatní media formáty. Spousta agentur už si to uvědomuje, teď zbývá přesvědčit ještě nás – zadavatele. A to bude trochu oříšek 😉


Autor:
Čtěte více o: ,