Filip Tománek: Pro úspěch m-commerce se musí zlepšit ergonomie nákupu

Autor:
Čtěte více o: , , ,

M-commerce, tedy nákupní proces prostřednictvím mobilních zařízení, je horkým trendem nejbližší budoucnosti. O tom, jak rychlý nástup mobilního nákupu bude a co ho může urychlit, jsme se bavili s Filipem Tománkem, ředitelem společnosti Trask.

Jak vnímáš z pozice Trasku, jako dodavatele konzultačně-technologických řešení, postavení m-commerce na zdejším trhu? Je tam nějaká zajímavá dynamika?

Začnu obecněji u e-commerce. S ní má zkušenost 98 % české internetové populace. Nejčastěji nakupují lidé ve věku 25 až 34 let. Nejvíce zboží je placeno na dobírku, to jest 40 %. Na oblibě získává platba platební kartou, jejíž užití se v posledních čtyřech letech zčtyřnásobilo.

Co se týče m-commerce, tak víme, že na mobilech je zatím mnohem nižší míra konverze, zhruba třetinová. Může to být tím, že použití mobilního zařízení není často přímo podporováno – pro mobilní uživatele je velkým omezením znesnadněné vyhledávání, snížená přehlednost, doba načítání stránek a v neposlední řadě chybějící či omezené platební metody využívajících nativních vlastností mobilního zařízení.

Existují rozdíly mezi tím, když k nákupu používám jako uživatel tablet nebo mobil?

Rozdíl není ani tak v samotných zařízeních jako spíš v případech jejich užití. Mobil je mnohem častěji užíván ve chvíli, kdy jsem v pohybu – často pak při cestování hromadnou dopravou. Tablet oproti tomu používám častěji v obdobných situacích, kdy jsem dříve pracoval s klasickým počítačem nebo notebookem.

Co tedy dělám při cestování? Konzumuji obsah z Internetu dle náhodné matice – procházím kategorizovaný obsah a reaguji na to, co mě zaujme, včetně reklamy. Jsem však připraven na základě reklamy okamžitě nabízené zboží koupit? Pravděpodobně ne.

Pokud však chtějí firmy v této situaci efektivně využít m-commerce, musí se nezbytně zaměřit na minimalistický model, jak nabízené zboží najít, vybrat a koupit. V takových situacích je více než kdy jindy nezbytné dobře namodelovat remarketingová pravidla, aby uživatelé nebyli zaplaveni širokou paletou produktů, nýbrž jen těmi, které jsou velmi přesně zacílené. Zároveň musí být nabízené produkty jednoduché na pochopení.

Příkladem může být plakát v metru, na kterém je propagován skvělý nový notebook. Koupím si jej přes mobil? Nejspíš ne, protože nemám pro nákup dostatek informací. Co však reklama na můj oblíbený parfém? Zde žádné doplňující informace nepotřebuji. Běžnou cenu tohoto zboží dobře znám a nic mi nebrání okamžitě na nabídku zareagovat a nakoupit, pokud se mi zdá výhodná.

Oproti mobilu je práce s počítačem či s tabletem postavena na mírně odlišných schématech. Při jejich užití hledám konkrétní odpovědi na svoje otázky, včetně potřeby uspokojit potřebu nakoupit si nějaké zboží. V takové situaci je potřeba koncovému uživateli nabídnout možnost se informovat před tím, než provede samotný nákup.

Co by z tvého pohledu mohlo urychlit adaptaci uživatelů na mobilní platební technologie?

V podstatě se budu trošku opakovat. Velmi dobře cílený remarketing, který nebude uživatele obtěžovat. Dále je to ergonomie nákupu a zjednodušená nabídka produktů pro mobilní prostředí. Také je zřejmé, že přes mobil nelze prodávat všechno, je třeba vybírat produkty, které nevyžadují další vysvětlování a spotřebitel je schopen se rozhodnout bez dalšího zjišťování podrobností nebo porovnávání cen.

Zkusil jsem v rámci akce použít na Dámejídlo.cz aplikaci MC Mobile. Po ne zrovna uživatelsky příjemném zprovoznění karty mi to při placení hodilo 5 x za sebou chybu – nedozvěděl jsem se ani, v čem je problém. Připadal jsem si jako v jiném století… Co je nutné, aby se z placení na mobilu stala “seamless” technologie?

Opět jde o ergonomii nákupu. Čím snadnější bude nákupní proces a jeho dokončení, tedy platba, tím větší je šance, že ho uživatelé přijmou jako standard a zapojí ho do svých spotřebitelských zvyklostí.

Jaký je váš názor na mobilní peněženky? Je to cesta, která má budoucnost?

Rozhodně ano. Mobilní peněženky, až budou přímo spárovány s kreditními kartami, běžnými účty či účty u mobilních operátorů, budou jasnou technologií budoucnosti. Mobilní karty budou ve střednědobém horizontu čistě softwarovou záležitostí a vlastnictví plastiku bude stejným anachronismem, jakým je dnes volání z telefonní budky.

BLE nebo NFC? Nebo něco jiného?

Byl v osmdesátých letech lepší standard pro videokazety VHS nebo Betamax? Na to neexistovala v té době jasná odpověď. Výběr a dlouhodobá udržitelnost technologie je závislá na tolika faktorech, že budoucnost není možné v tomto případě předjímat. Osobně bych si však vsadil na NFC.

Jsou nějaké zajímavé technologie nebo nápady, která vás zaujaly v oblasti m-commerce?

Určitě je to Apple Pay. Jestli někdo dokáže změnit trh, nastavit nové trendy a masivně podpořit nástup m-commerce, je to Apple.

Máte představu, jak může nástup m-commerce ovlivnit třeba oblast marketingu?

Rozhodně bude potřeba více posílit multikanálové užití marketingu.

Na závěr – jaké trendy v oblasti mobilních řešení vidíš na straně vašich zákazníků? Čeho se dočkáme v nepříliš vzdálené budoucnosti?

Věřím, že právě Apple vybičoval všechny banky, které zakládají svoji vizi na inovaci. V blízké době se dočkáme variant na Apple Pay a myslím, že dojde k oživení QR kódů jakožto spojnice mezi digitálním a reálným světem.


Autor:
Čtěte více o: , , ,