How do you say F*ck in Polish?

Čtěte více o: , ,

Jak vypadá youtuberská scéna u sousedů v Polsku? Je dospělejší než naše? Možná vás překvapí, kdo polským žebříčkům vládne.

Mezitím, co český Youtube ovládají OneManShow a Let’s playeři, v Polsku na trůnu Youtubers sedí už dlouho SA Wardega. Youtuber, který připomíná svými vtípky Remiho Gaillarda a v červnu vydal 2 nová videa tématicky spojená s filmem Jurassic World. V jednom z těchto videí figuruje i hvězda zmíněného filmu Chris Pratt, ze kterého si Wardega s pomocí dinosauřích kostýmů vystřelil. Díky účasti Hollywoodské hvězdy si Wardega zajistil místo na vrcholu sledovanosti na delší dobu. Wardegova videa jsou většinou velmi dobře připravená a dotažena do detailu, vyžadují přípravu a velkou dávku kreativity. Bohužel u nás se ještě Youtuber takového formátu neobjevil, ale kdo ví, se stále vyšší popularitou YT u nás, se může někdo takový brzy objevit. Podívat se můžete sami a společně s Chrisem se zeptat How do you say Fuck in Polish?

Kromě Let’s playerů a Vlogerů se v Polsku velmi vysokou z hlediska subscriberů drží i hudební žánr hip-hop, zajímavé je, že oproti českému YT, v Polsku obsazují hip-hopové kanály horní příčky žebřičku subscriberů, zatímco v ČR nalezneme první hudební kanál na 26. místě a to DJ Wiche a na takto vysokých pozicích už jen Bena Cristovao a Majka Spirita. Tento rozdíl může být způsoben různými faktory, mezi ně patří například věk diváků, který by mohl v Polsku být vyšší, nebo jednoduše velmi vysokou popularitu hip-hopu jako žánru, zatímco v ČR se subscribers mnohem výrazněji rozdělí mezi jednotlivé kanály a žánry.

Kanál ProstoTV je první v celkové sledovanosti polských kanálů se 781 miliony shlédnutí, zatímco DJ Wich, který je nejsledovanější hudebním kanálem v ČR, má „pouze“ 90 milionů shlédnutí. Nicméně i v Čr existuje ekvivalent velkých kanálů, který zveřejňuje větší počet interpretů – Bandzone a Bigboss. Bigboss je nezávislé vydavatelství spojené se jmény jako PSH, James Cole nebo Hugo Toxx. Nicméně jejich počet odběratelů se zatím pohybuje jen na 46 tisících u Bigboss a 11 tisíc u Bandzone.

Okurková sezóna na Youtube

Kromě dinosaurů na Youtube udeřilo i léto. Podle výzkumů Sotrender se počet nových subscribers u top kanálů snížil o 43,5% v červnu oproti květnu, což je samozřejmě pochopitelné, vzhledem k tomu, že v létě jsou pláže a slunce přitažlivější než videa z Minecraftu. Korunu za měsíc červen mezi nejsledovanějšími videy si u našich sousedů odnesla zpěvačka Sarsa s písní Naucz mnie, která se zúčastnila soutěžě Hlas Polska, ale musela odstoupit ze zdravotních důvodů. Podle Sotrenderu předběhla SA Wardegu jen asi o 400 hlasů, dinousaři jsou Sarse v patách a pravděpodobně ji i předeženou díky svému zacílení na mezinárodní publikum. Vypadá to, že Polský Youtube je různorodější a oproti českému dovedl překonat hegemonii Let’s playerů a komediálních one man show.

Zdroj úvodního obrázku: http://polandball.wikia.com/wiki/Second_Polish_Republicball


Čtěte více o: , ,