Jakub Sedláček – The Rise of the YouTube Celebrity

Autor:
Čtěte více o: ,

Víte, kdo jsou Teri Blitzen, GoGo, FattyPillow nebo třeba MenT? Pokud vám je víc než 25, pravděpodobně nevíte. V srdcích dětí a teenagerů ale youtubeři za několik krátkých let své existence stihli zcela nahradit většinu tradičních celebrit a diplomová práce nazvaná „The Rise of the YouTube Celebrity“ vám vysvětlí proč.

Co je vlastně celebrita? Proč vznikla a jakou roli ve společnosti plní? Jak je možné, že tu roli najednou český teenager s webkamerou plní lépe než největší hvězda hollywoodu nebo nejpopulárnější zpěvák?

Opěrný bod práce tvoří studie mapující zájmy 5000 českých teenagerů ve věku 13–17. Ta jako první na tak velkém vzorku ukazuje, že přesun dětí a mladých k youtuberům není jen zbožným přáním novomediálních marketérů a noční můrou televizních producentů, ale nezpochybitelnou skutečností. Například mezi 25 nejoblíbenějšími facebookovými stránkami teenagerů zabírají youtubeři 23 % celkových lajků (a překonávají tak i veškeré značky a televizní stanice). Tradiční celebrity tvoří jen 11,5 %, tedy přesně polovinu. V nejširším pohledu na 1000 nejoblíbenějších stránek sice zatím ona hrstka československých youtuberů boj s celosvětovou kulturní produkcí nevyhrává. Nicméně už úspěšně vyrovnává popularitu souboru všech českých herců, zpěváků, sportovců, politiků atd. Tedy všech tradičních celebrit.

Youtuber – další evoluční stupeň televize

Youtubeři v sobě spojují bezprostřednost, autenticitu a celebritu, se kterou se mohou diváci ztotožnit. Díky masovému rozšíření internetu se stali youtubeři daleko přístupnější formou zábavy. Youtuber je daleko blíže samotnému obecenstvu a odstraňuje velkou část překážek mezi ním a tvůrcem. Snad to je jeden z důvodů, proč tolik současných mladistvých migruje od klasických celebrit k youtuberům. User generated content je podle Jakuba Sedláčka nevyhnutelný evoluční stupeň televizní zábavy. Pro velkou část mladšího publika se také jedná o jednoduchý způsob, jak se dopátrat informací, které by jinak musela vyhledávat v tradičních médiích. Mnoho obsahových forem a témat ze světa teenagerů se navíc vůbec v klasických médiích nevyskytuje.

Díky minimálním vstupním překážkám si až 55 % teenagerů myslí, že by se mohli stát youtubovou hvězdou. Velká část se o to také pokusí. Díky tomu vzniká právě ten pocit, že se jedná o někoho, s kým se může divák jednoduše ztotožnit – doslova chlapec/dívka odvedle. Youtubeři jsou daleko častěji vnímání jako autentičtí – nehrající, ač poměrně často se jedná o show a acting v klasickém slova smyslu. Pro velkou část publika jsou to nicméně autentické reprezentace reálné osoby – nevnímají to jako hraní. Co to může znamenat pro marketéry je zřejmé.

Co se dále dozvíte?

Co vlastně takový youtuber vytváří za obsah a proč ho vytváří právě takový? Co se stane, když se u něj natáčení videí promění z volnočasové aktivity v práci na plný úvazek? Jak se youtuber vůbec živí? Jak vypadá jeho spolupráce se značkami, proč je pro obě strany tolik výhodná a zároveň riskantní a proč se při ní tak často porušuje zákon? Práce s názvem „The Rise of the YouTube Celebrity” zodpoví všechny tyto i mnohé další otázky a nabídne momentálně nejucelenější teorii youtubera opřenou o skutečná data.

Autor práce, Jakub Sedláček, se v současné době věnuje přednášení o fenoménu youtube celebrit a o všeobecné proměně zájmů mladších generací, a to jak pro veřejnost, tak na marketingových konferencích, nebo přímo ve firmách. Odkaz ke stažení práce jako i kontakt na jejího autora naleznete na www.sadluck.com


Autor:
Čtěte více o: ,