Marketingové trendy 2016 v komentářích

Autor:
Čtěte více o: , ,

V minulém roce jsme se potkávali s mnoha inspirativními lidmi a napadlo nás, zeptat se pár z nich, jak oni vidí marketingové trendy pro letošní rok. A dostali jsme zajímavé odpovědi. Posuďte sami:

Štěpán Kleník, Partner – Creative director, Brainz

Minulý rok proběhl ve znamení ovací pro inovace. Skoro při všech strategických prezentacích “pozice a směřování značky” velkých klientů se tento termín objevil. Inovovovat chtějí nejen technologické společnosti, energetičtí giganti, banky, ale i tabákový průmysl, oděvní i potravinářský průmysl, společnosti nabízející produkty pro děti, ale i retro a antique obchody… Je na zamyšlenou, jak silný a působivý význam tohoto slova je. Hýbe marketingovými rozpočty a vedení na něj slyší.

Ve své podstatě jde ale o přirozený vývoj. Je to opak stagnace. Je to evoluce. Ta tu ale byla vždy. Dozajista se vyčerpalo pokorné, ale dávnými časy prodchnuté spojení “Dejme prostor novým nápadům” a inovovalo do nového tvaru. Ptám se, co bude hybatelem strategií dál? Revoluce? A nebo…

Se slovy Josefa Aloise Schumpetera “Nelze tvořit, aniž by nebylo rozbito to staré, které není schopno se přizpůsobit”, můžeme přemýšlet o obrození a propagaci původně ekonomického termínu Kreativní destrukce. Zní to skvěle. Stačí jen napsat manifesto.

David Čermák, CEO, Momentum

„Ekonomické oživení České republiky kombinované se slibným oživením spotřebitelské poptávky je předzvěstí dlouhodobě silných nárůstů marketingových/komunikačních výdajů. Nárůst reklamních výdajů v roce 2015 o cca 10 % tedy není jen ojedinělým výkyvem, ale spíše dlouhodobou tendencí. Dle aktuálních analýz lze očekávat do roku 2020 zvýšení komunikačních výdajů o 35% oproti roku 2015. Tento fakt bude klást nároky nejen na samotné marketingové teamy, ale především na stratégy v komunikačních agenturách. Růst výdajů nebude plošný ve všech komunikačních kanálech, ale bude se primárně odvíjet od primárního spotřebitelského chování. Proto je sledování tendencí v přiloženém výzkumu kruciální již pro plánování marketingových investic v roce 2016“.

Zdeněk Blažek, Marketing manager, Dřevojas, držitel titulu Nejlepší marketér roku 2015

Bude rok 2016 optimistickým co se marketingu týká? Určitě ano! Je však nutné stát nohama na zemi a říci si, pro koho vlastně. Pokud to budeme brát z pohledu toho, jak se na marketing bude koukat “zákazník”, tak pro toho to bude stejná masáž jako loni, změn moc nezaznamená. Kromě toho, že svoji pozornost více přesune ke konzumaci obsahu na svém mobilním zařízením (a ne jednom).

Video a primárně Youtube a Facebook (video-marketing) bude letos opravdu hype a to i díky novému buzzwordu, který si určitě zaslouží velkou pozornost – Youtubeři. Jejich hvězda stoupá a výrazně se na tomto trendu podílí fakt, že video prostě funguje. Youtubeři pokud by nebyli vidět a pouze by psali své blogy žádného velkého vzrušení bychom se nedočkali. To až obrazovka a to jakéhokoliv zařízení nám umožňuje propojit onu virtuální realitu a načančaný obsah k tomu, co může efektivně ovlivňovat naše spotřební rozhodnutí.

Osobně si myslím, že letošní rok bude oskarově patřit právě videu. Kdo letos video nepochopí a nezačne dělat, tomu ujede vlak. Facebook, ale i Youtube budou mít žně. A zde svoji roli známí “čeští” Youtubeři (nejmenuji) určitě sehrají minimálně na Českého lva. Bude to ale záviset především na větších značkách, kteří je do svých marketingových kampaní zapojí a dají jim konečně tu správnou příležitost po které touží. Přesto, že tato “video-skupina” považovaná za influencery v oboru video marketingu je poměrně mladá, již nyní stojí jejich angažovanost nemalé peníze, které si menší firmy nemohou dovolit. Tento trend tak bude primárně pro značky s většími rozpočty.

Pro mě bude (je) rok 2016 ve znamení chytrých digitálních strategií, které kombinují více prvků, více nástrojů se zahrnutím většího objemu dat včetně nezbytné, v českých podmínkách alespoň nezbytné automatizace.

Bude to rok důležitosti mobilních zařízení, které začnou výrazněji dominovat. Spolu s tím poroste význam reklamy na sociálních sítích, která ale letos v českých podmínkách nebude tak úspěšná, jak si všichni přejí, protože i ta se musí dělat chytře a musí mít vhodný obsah a správné cílení, což se pořád na české scéně podceňuje. Bude se o tom určitě hodně mluvit. Uvědomělé značky začnou konečně využívat Facebook na 99% a budou budovat svůj brand efektivně i při zapojení zákaznické péče, která se bude více odehrávat na Facebooku nebo jeho nástrojích (Messenger). Určitě se dočkáme v podobě “Customer Match” od Google zajímavého nástroje, který se bude snažit zlomit nadvládu Facebooku na správném cílení svých reklam.

Letos začne více firem používat e-mail marketing s prvky personalizovaného cílení, protože v minulosti se data jen sbírala a sbírala. Vzhledem k objemu tzv. big dat bude snaha o používání chytrých nástrojů, které usnadní automatizaci v používání i interpretaci získávaných dat. Ano, data sice všichni sbíráme, ale jen málo vyhodnocujeme. Letos nastane obrat. Do e-mailů se nám více prosadí možná jeden z letošních buzzwordů – emoji. Bude jich ale v předmětech e-mailů některých společností až příliš.

Globálně si firmy letos oblíbí Instagram, protože se o něm bude psát jako o nejefektivnější sociální síti, která buduje “super” povědomí o důležitosti brandu a vzhledem k monetizaci je na ní zatím příjemně levná inzerce.

Čeho se možná dočkáme, ale spíše až rok další – virtuální reality od Facebooku. Tohle bude jízda budoucnosti, na kterou ale nejsme ještě připraveni a ví to i Apple, které svoje řešení zatím tají stejně jako to bylo u chytrých hodinek, které si podle studie plánuje v následujících letech pořídit každý třetí Evropan (nový trend nastupuje – marketéři připravte se).

Jeden buzzword si možná přece jenom zapamatujme i u nás: Leoš Mareš. Určitě se vyplatí sledovat českého krále Instagramu, který plynule přešel v oblíbenosti používání k Periscope a letos nás bude snažit přesvědčit, že Facebook si podá taky. Má silné šance?

Co nám zbylo na závěr? 3D printing. Je to budoucnost, ale firmy tento trend ještě nezačali ani správně vnímat. Pro náš trh je tato technologie opravdu na svém počátku a bude otázka, kdo první se chytne i tohoto trendu a uvede jej v život. Nejen pro koncového zákazníka a za použití nějaké promyšlené guerilové nebo virální kampaně 🙂


Autor:
Čtěte více o: , ,