Marketingové trendy 2017 v komentářích

Čtěte více o: ,

Jak vidí marketingové trendy v následujícím roce někteří profíci? Zeptali jsme se 3 osobností na jejich názor. Jak vidí rok 2017 i delší časový horizont budoucnosti? Přesvědčte se sami:

Pavel Jechort, CEO Suri

Dovolím si vyslovit hypotézu, která mi v posledním roce přichází na mysl stále častěji. Po skoro deseti letech stagnace a obměny systému marketingových nástrojů, definice klientů a změn jejich preferencí, přichází období, ve kterém budou hrát opět prim značky. V zahlceném světě potřebujete majáky více než kdy dříve. Ano, dnes už víte, že musíte s kůží na trh a že váš značkový konstrukt bude denně pod palbou. O to lepší hra je. Co víc, je spravedlivější a marketéři už nemusí propadat deziluzi z nánosů lží. Možná už nebudou marketéři, ale hybatelé značky a značka se změní v myšlenkový koncept založený na potřebě zákazníka, podpořený vhodným nástrojem v danou dobu a vyztužený organizací táhnoucí po vzájemné dohodě za jeden provaz. Vše se ladí v reálném čase a hranice jsou už jen v hlavách. Značka je míč, se kterým se hraje a trendy definují hřiště.

 

Jiří Nový, Commercial Director Suri

Za mě jsou tu dva jasné trendy, které budou často používány, alespoň co se týče objemu financí do nich investovaných.

1. HR marketing – kdo z vás zná firmu, která by v dnešní době neprosperovala a nehledala nové zaměstnance? Samozřejmě, že nové zaměstnance můžete přetahovat od konkurence a nesmyslně se přeplácet, ale pro firmy bude daleko zajímavější investovat do externí, ale i interní komunikace v oblasti HR. Očekávám zvýšenou aktivitu na Linkedinu, aktivní prezenci firem na oborových konferencích nebo inzerci na specializovaných komunitních webech, jako jsou třeba diskusní fóra pro programátory atp.

2. Mediaprostory na webu jsou vyprodané za ceny, které se přibližují těm ceníkovým, protože o inzerenty není nouze. Výkonnostní marketing se díky konkurenci také neustále zdražuje (například TOP klíčová slova PPC reklamy v oblasti financí se meziročně zdražily o více než 30 %) a honba za ziskem nových zákazníků se stává pro mnoho firem nerentabilní. V tomto roce se firmy více zaměří na zvýšení výtěžnosti ze svých stávajících klientů, takže pofrčí emailing, přílohy v obálkách anebo aktivní prodej přes call centra. Z jednoho zákazníka tak firmy získají více a budou si moci i nadále dovolit běžnou inzerci napříč všemi kanály pro zisk dalších nových klientů.

 

Tomáš Poucha, ředitel Marketingového institutu a Institutu interní komunikace

Mám tento průzkum o trendech rád, je přehledný, jasný, věcný. Na druhou stranu jsem z něj pokaždé celkem smutný. Ukazuje jednu věc, kterou si stále nechci moc připustit, a to, že marketéři hrají spíše roli podpory, než že by něco skutečně určovali. Zlí jazykové tvrdí, že si ve své práci často spíše hrají, než by přinášeli něco skutečně nosného z pohledu businessu. Ono na tom možná něco bude – jak jinak si vysvětlit, že věci, které se minulý rok skutečně rozjely a vykazovaly skutečné business výsledky, marketéři opouští – jako je augmented reality nebo QR kódy, které konečně našly konkrétní využití. Vedle toho celkem ignorují oblasti, hýbající světem businessu, jako je IoT nebo chatboti – sami vidíme v projektech, které řešíme v manufacturingu nebo retailu, že právě od těchto oblastí si firmy hodně slibují – protože díky nim mohou více vydělat nebo ušetřit…

Možná bychom mohli mít radost z toho, že panuje optimismus v rozpočtech, které mají růst. Pokud si však spojíme s tím, že se celá ekonomika veze na vlně konjunktury, čekal bych mnohem větší očekávání a rozhodně i snahu více se věnovat trendům a “urvat” z růstu co, jen půjde. To se však nekoná. Otázkou je, proč tomu tak je, může to být už zmiňovaným odtržením od reálného businessu nebo i tím, že jen málo marketérů skutečně ví, o co se jedná, případně, jak to naplnit a využít pro skutečný, hmatatelný přínos – tedy pro peníze.

 

Martin Gillár, PR manager Nadace Partnerství

Neziskový sektor je a bude v používání marketingových nástrojů vždycky konzervativní. Není to kvůli tomu, že by marketéři v nezisku neuměli reagovat na trendy, to spíš naopak. Je to kvůli povaze samotného „produktu“, který nabízejí, a kvůli zdrojům, které nemají. Neziskovky neprodávají spotřební elektroniku, ale sociální nebo třeba environmenální témata. Ta se prodávají špatně nebo ještě hůř. Průměrný spotřebitel je k životu nepotřebuje a vytvořit po nich poptávku není jednoduchý úkol.

Neziskovky navíc z principu nikdy nebudou mít budget na to, aby investovaly do vývoje aplikace nebo do natočení immersive videa. Budou dál hledat low-cost cesty, které jsou z hlediska poměru cena-výkon efektivní a dobře cílené. Často budou jejich marketingové aktivity navázané na crowdfundingové kampaně. Třeba reklama na sociálních sítích pro ně/nás bude právě kvůli možnostem cílení klíčová. Více a hlavně lépe budou neziskovky využívat i Google AdWords, který jim v rámci svých CSR aktivit dává poměrně velkorysý budget na textovou reklamu zdarma. Directmaily jsou stálicí a neziskovky je umí stále lépe personalizovat.

Velkou hračkou bude určitě livestreaming – „nic“ nestojí, má multiplikační efekt a předání emoce je „naživo“ mnohem intenzivnější. Tuším, že to bude trend i mezinárodní. Představte si třeba livestream Člověka v tísni z Mongolska, kde s místními u Darchanu právě narazí na vodu. Najednou nemusíte složitě vysvětlovat, v čem jaká mise spočívá. Prostě to ukážete naživo. Tam je velký potenciál…


Čtěte více o: ,