Nikola Šafránek: Výhodou je obrovské množství inspirace

Čtěte více o: , ,

Jedním z nejzajímavějších social commerce projektů na českém trhu je určitě Glami.cz. Povedlo se nám vyzpovídat Nikolu Šafránka, Head of Product Glami. Zajímalo nás, v čem je projekt unikátní a jak pracuje s komunitou kolem něj.

Věnujeme se nyní tématu “social commerce” a Glami nám přišlo jako jeden z nejzajímavějších existujících projektů v této oblasti. Můžete čtenářům koncept představit?

Jedná se o evropský fashion projekt, který pomáhá v inspiraci statisícům lidí. Chcete se dobře obléknout? Běžte na Glami, poradíme vám, co na sebe. Inspirujte se módními kolekcemi a outfity. Máte jasnou představu? Hledáte pruhované tričko? K výběru je milion produktů od všech módních značek. Zadejte do vyhledávání, ukážeme vám všechny fashion obchody a jejich pruhovaná trička během jedné vteřiny. Jste módní ikonou? Tvořte looky nebo sety na Glami a staňte se hvězdou.

V čem vidíte nejsilnější stránku konceptu Glami? Co je pro běžného uživatele tím hlavním důvodem, proč Glami používat?

Nejsilnější stránkou konceptu je detailně kategorizované zboží v kombinaci se širokým množstvím produktů od téměř všech módních značek a obchodů. Hledáte černou koženou business kabelku do ruky v cenovém rozpětí 1000 – 2000 Kč? Najdete během několika okamžiků od různých obchodů. To samé platí i pro všechny další kategorie oblečení a doplňků. Další výhodou je obrovské množství inspirace skrze kolekce, looky a sety. Inspirace jsou pravidelně vytvářeny značkami, uživateli a fashion editory.

Co je naopak atraktivní pro značky a e-shopy?

Máme detailně propracovaný systém napojení na značky a e-shopy, automatické feedy. Prodejci mohou sledovat své výnosy, počty objednávek, jejich velikosti, náklady na každou objednávku, počty návštěv a další ukazatele, na základě kterých své produkty mohou promovat a vydělávat. Pro mnoho módních značek a obchodů jsme největším dodavatelem trafficu a obratu.

Jaká je stručná historie Glami? Dříve jste byli známí pod brandem Domodi?

Koncept Domodi vznikl před pěti lety v Polsku – komunita a značky, které vytváří inspirativní obsah nad širokou nabídkou módy. Postupně se Domodi.cz vyvinulo v nákupní galerii, kde si mohou lidé sestavit (a koupit) vlastní sety oblečení a módní kolekce a načerpat inspiraci o aktuálních módních trendech. Minulý rok jsme v Česku změnili brand na Glami.cz.

Prošli jste v průběhu projektu různými fázemi přehodnocování byznys modelu jako třeba Zoot? I ten měl být původně social commerce platformou? 

Od samého počátku máme jasnou představu a vizi, jakým způsobem náš business budovat, rozšiřovat a jak přinášet naším zákazníkům a prodejcům největší možnou přidanou hodnotu.

Je obtížné vybudovat komunitu, která se stane základem sociálního aspektu social commerce platformy?

Obecně ano. Výhodou českého Glami je, že se komunita přirozeně během několika let rozšiřovala. Ve Francii a v Německu je třeba komunitu budovat a nečekat na samovolný růst. Komunitě musíme v těchto zemích pomoci. Máme několik strategií, jak toho dosáhnout.

Udělali jste během jejího budování nějaký zajímavý poznatek, o který byste se mohli podělit?

Lidé se už nebojí nakupovat oblečení na internetu. Donedávna tomu tak nebylo, to našemu businessu prospívá. Je to vidět na růstu návštěv i obratu našich partnerů. Fashion je nejrychleji rostoucí ecommerce kategorie. Nejvíce tomu pomáhají lepší data, podklady o produktech, zlepšující se infrastruktura a logistika, a především služby, které zákazníkům poskytují přední hráči na trhu oblečení a obuvi.

Jak vypadá typický uživatel či uživatelka Glami? Existuje nějaká jejich segmentace?

Typickým uživatelem Glami je žena mezi 25 – 35 lety se zájmem o módu. Na tom by asi nebylo nic překvapivého. Jednu čtvrtinu našich uživatelů však tvoří muži, čehož si velmi vážíme. Vnímáme, že se i muži začínají zajímat o módu a trendy v oblékání, což je skvělou zprávou především pro jejich drahé polovičky.

Máte poměrně velké komunity na Facebooku i Instagramu. Jakým způsobem je využíváte a pracujete s nimi?

Ano, motivujeme naší komunitu k aktivnímu spoluvytváření inspirace na Glami. Komunity vytváří kolekce a sety, fotí se na looky, účastní se soutěží o ceny. Další části komunity aktivně sledují naše profily a inspirují novými módními trendy, které každý den přinášíme.

Na závěr se vždy ptáme na osobní pohled na trendy v marketingu. Jak je vidíte vy?

Preciznější a přesnější měření, reklama cílená a modifikovaná na konkrétního zákazníka podle jeho potřeb. Detailní analýzy chování a přizpůsobení marketingových kanálů k maximalizaci zisku v kombinaci s maximálním užitkem pro zákazníka. Jinými slovy, „osobně“ znát každého uživatele a vyjít mu vstříc k oboustranné spokojenosti.


Čtěte více o: , ,