Periscope a Meerkat: živé video jako budoucnost prokrastinace

Autor:
Čtěte více o: ,

Pohled z rychlíku na budoucnost živého videa, ve které každý s mobilem může být hvězdou.

Upozornění: Pokud jste early adpoters, pak vám tento článek asi nepřinese nic nového.

Dnes se velmi pravděpodobně dotýkáme něčeho velkého, co začíná vcelku nenápadně. Jsou to dvě aplikace, které demokratizují živý videostreaming.

Jak to funguje? Připravuji si snídani a na displeji telefonu mi problikne zpráva, že můj oblíbený hodnotitel hamburgerů spouští živé video z ruzyňského letiště. Přeruším snídani a na mobilu se přenáším do probouzející se letištní haly. Live. Je ticho. Vidím, že naskakují další uživatelé, kteří stejně jako já sledují nudu autora přenosu v živém přenosu. Pak se rozjíždí diskuse: uživatelé píší do chatu, autor odpovídá hlasem, jeho obličej však nevidíme. Vracím se ke snídani, ale předtím se pokouším umístit iPhone tak, abych stále viděl do haly.

Je to změna. Nahrát video na youtube dnes umí každé dítě z Generace Z, ale živý přenos, to je jiné kafe. Žádné úpravy, nezkreslená autentická skutečnost. Proto si myslím, že to bude veliké. Jako spotřebitelé máme hlad po autenticitě a chceme ho utišit hned, v reálném čase. A tak dnes na Meerkatu i Persicope najdete všelisco: od živého představení Apple Watch, až po všednodenní banalitu teenagerů vstávajících do školy.

Geekovským světem ještě hýbe menší aféra kolem vzniku služby. Zjednodušeně (a možná ne úplně přesně) řečeno: Meerkat vytvořili nezávislí vývojáři, kteří použili Twitter jako platformu pro šíření svého nového vynálezu. Jakmile začal být úspěšný, Twitter jej od sebe odříznul a bleskurychle přišel s vlastní, prakticky identickou aplikací. U mnoha startupů teď dumají, jaké z toho plyne ponaučení.

To ovšem nás, jako uživatele zajímat nemusí. O budoucnost prokrastinace je spolehlivě postaráno.


Autor:
Čtěte více o: ,