Trendy v českém marketingu pro rok 2016

Autor:
Čtěte více o: , ,

Pátý a tedy půlkulatý ročník naší ankety o trendech a buzzwordech se stejně jako ročník loňský nese v duchu finančního optimismu. Vstupujeme do zlatých let marketingu? A co na to trendy?

Optimismus a generační výměna

Vypadá to, že vstupujeme do optimistického roku. Prognózy vývoje české ekonomiky hovoří o nízké nezaměstnanosti a vysoké ochotě utrácet. V takovém klimatu se pochopitelně daří firemním investicím a to i do marketingu, reklamy či značky. Celých 76 % dotazovaných lidí z oboru věří, že firmy budou navyšovat rozpočty na marketing a reklamu. Zároveň se nacházíme v epicentru proměny marketingového paradigmatu – digitalizuje se obchod jako takový a každý rok přináší potenciální disrupce ve spotřebitelském chování. Do marketingu nastupuje s plnou silou generace Y a začíná do něj promlouvat i generace Z prostřednictvím youtuberů. Kormidla postupně začínají opouštět lidé, kteří (profesně) vyrostli na televizi a billboardech.

Hitem jsou youtubeři

Youtubeři jsou jako samostatná kategorie měřeni od loňska a hned se stali skokany roku, díky bezprecedentnímu nárůstu ve vnímání praktické použitelnosti i “buzzwordovosti”. Na rozdíl od ostatních termínů jim pochopitelně nahrává skutečnost, že se stávají i tématem mainstreamových masmédií a běžných rozhovorů. Knížka rad a zpovědí zdejších youtuberských hvězd se bezpochyby objevila pod nejedním marketérským vánočním stromečkem. Rodí se nám nové celebrity a značky konečně mají kromě sportovců nové mediálně zajímavé tváře, do kterých mohou investovat. Spolu s jejich prepubscentním publikem a ochotou firem utrácet vytváří výbušnou směs naprostého a ničím nekontrolovatelného hypu. O youtuberech toho ještě uslyšíme tolik, až nám to nebude milé.

Tip! O tom, jak žije česká youtube scéna a jak se s českými youtubery pracuje nám vyprávěl Petr Sládeček. Rozhovor s ním si můžete přečíst tady.

Tip! O nové formě přenosu videa tzv. livestreamingu se dozvíte tadytady.

Generace Y “vládne”

Stálicemi marketingových trendů jsou nevyhnutelné propriety generace Y: sociální sítě a mobilní aktivity. Stejně tak zůstávají v hledáčku data. Jejich množství neklesá a všichni budeme hledat cesty, jak je využívat. Pozici si tudíž upevnil termín “Big Data”, pod kterým se ale dnes schovává celá řada dosti různorodých praktických aplikací.

Tip! Může mobilní web může nahradit aplikace? A jaká je vůbec budoucnost mobilních zařízení? to vše se dozvíte v rozhovoru s Ivošem Gajdorusem, který si můžete přečíst zde.

Ve zdejších luzích a hájích zatím příliš nerezonují termíny související s automatizací marketingu: “Marketing automation”, “Programmatic advertising” či RTB. V zahraničí jde o hodně skloňované termíny, které obecně souvisí s digitalizací marketingu a pro marketéry znamenají odstraňování rutinních činností a vyšší efektivitu při cílení a nákupu online médií. Zajímavým posunem prochází výzkumné online komunity (MROC). Výrazně si polepšily a i ony jsou jedním z možných projevů generační obměny. Mít možnost vyjadřovat se ke všemu, ovlivňovat podobu “svých” značek – to vše je pro generaci Y samozřejmé. I my Idealisti zde máme želízko v ohni a brzy ho oficiálně představíme. Pokud vás to zajímá, zůstaňte s námi ve spojení prostřednictvím newsletteru.

Restart e-mailingu?

K trochu překvapivému posunu dochází u e-mailingu, který byl dlouhou dobu vnímán jako tichá síla o níž se moc nemluví, ale používá se. Jeho význam pochopitelně roste s obecným přesunem prakticky všech obchodních kategorií do digitální podoby. E-mailing je relativně levný, lze na něj uplatňovat moderní automatizační metody, dobře se vyhodnocuje… Třeba se příští rok vrátí nikoli jako stálice, ale jako rostoucí trend. Kandidátem na přesun do kvadrantu stálic by mohla být optimalizace pro vyhledávače (SEO) nebo skupinové slevy, jejichž vnímání není aktuálně zcela ustálené.

Tip! Jak udělat marketing zajímavý a jaký je vztah remarketingu a značky podle Pavlíny Louženské, zjistíte zde. 

Letos málo buzzwordů

Oproti dřívějším letům je letos poměrně málo marketingových termínů, které by si zasloužily označení “buzzword”, tj. něco, o čem se hodně mluví, ale “skutek utek”. “Big Data” nebo “3D printing” jsou technologie vstupující pozvolna z článků do reality a jen čas ukáže, zda se z nich stane něco masově používaného či zda se třeba promění na jiné, konkrétnější termíny (jak již bylo výše zmíněno Big Data dnes představují příliš široké pole). Rok 2015 byl do značné míry rekonvalescencí Virtuální reality. Především Oculus Rift vdechl zmírajícímu oboru nový hype. Jestli bude mít skutečný vliv na marketing a s ním spojené obory, to je otázka tohoto a příštího roku.

Bude se utrácet

Tři čtvrtiny pracovníků v reklamě a marketingu se domnívají, že firmy budou letos navyšovat své rozpočty na marketing a komunikaci. Loni tento názor sdílely dvě třetiny respondentů. Třetina dotázaných odhaduje letošní navýšení rozpočtu na marketing o 15 % a výše. Čtvrtina se domnívá, že letos firmy navýší své rozpočty o 10 %. Zhruba dva z deseti si myslí, že to bude „jen“ o 5 %.

Děkujeme všem účastníkům!

Letos se ankety účastnilo celkem 311 respondentů, což opět představuje nárůst oproti minulému roku. Máme z toho radost, protože i díky vám, kteří jste přispěli, jsou data validnější. Děkujeme a těšíme se zase příště!

Tip! Pokud se vám článek líbil, dejte mu nahoře lajk nebo ho nasdílejte s ostatními. Jsou to přece informace zadarmo 🙂 

 Trendy v českém marketingu pro rok 2016 jsme zpracovali i jako infografiku, kterou si můžete stáhnout v pdf.


Autor:
Čtěte více o: , ,