Značka jako rutina a pár postřehů z Brandstormingu 2017

Autor:
Čtěte více o: , ,

Byli jsme letos na konferenci Brandstorming, posbírali jsme pár zajímavých informací a nějaké jsme tam snad i sami zanechali. Jaká je značka jako rutina a jak to souvisí s budoucností Idealistů?

Letošní Brandstorming hodnotím jednoznačně jako velmi vydařenou akci. Sál v Royal na Vinohradské byl zcela naplněn, catering potěšil a příspěvky přesně odpovídaly tomu, co člověk čeká od konference o brandingu. Netroufám si psát z akce nějaký podrobnější report, protože jsem tam nebyl celou dobu a ani jsem všem vystoupení nevěnoval stejnou pozornost.

Rozhodně nejvíc mě vzalo za srdce vystoupení Lumíra Kajnara o vytváření nového loga Skautu. A to nejen díky jeho přiznání, že se z něj během celého procesu tvorby nové identity stal skaut. Lumír totiž jasně popsal jednu z největších výzev současného brandingu: jak vytvářet jednotnou značku za pomoci lidí, kterým nemůžete nic přikazovat, ale jsou přitom hlavními podílníky značky? Vytvořte nástroje, nikoli pravidla. Protože pravidla jsou out. Grafické manuály jsou relikt minulosti, přežitek z 90. let, kdy vznikaly obrovské bichle popisující brand jako systém drakonických příkazů, jak má vypadat komplimentka a firemní vlajka. V případě Skautu je to ale třeba generátor log a generátor novoročenek. Detailně popsanou přednášku Lumíra Kajnara naleznete na webu Marketing Journalu. A stojí to za přečtení, čestné skautské.

Inovační “coolness” Creative Docku potvrdil Martin Pejša, zakladatel a managing director, když mluvil o Zonky a hlavně o nové carsharingové platformě HoppyCar. Creative Dock vyvíjí startupy pro velké společnosti, které by to samy díky své kultuře nezvládly, a je zajímavé poslouchat cokoli z jejich zkušeností. Ať už se to týká tvorby byznys modelů, práce s komunitou nebo vývojem značky. To je v jejich případně hodně fluidní záležitost spojená s permanentním vývojem a testováním samotného produktu/služby. V jejich případě je to možná až příliš extrémní, ale ukazuje to na jeden z dnešních trendů, kterým je bezpochyby rychlost v získávání a uplatňování zpětné vazby.

A co Idealisti?

Já jsem se ve svém vystoupení snažil shrnout zkušenosti posledních let. Když říkám, že se značkou pracuje správně asi 10 % firem, jsem možná příliš optimistický. Na trhu existuje spousta podniků, které mají jenom jméno a nikoli značku. Pro většinu je stále značka jen logo a vizuální reprezentace.

Což je problém. Protože ve skutečnosti dělá značku většinou to, co není moc vidět. Spousta každodenních rutinních činností na úrovni klientského servisu, práce se zaměstnanci, obchodu, produktového vývoje či informačních technologií. Ty vytvářejí mnohem důležitější element než pár čárek a barev – vytvářejí zákaznickou zkušenost.

Řídit značku dnes znamená řídit zákaznickou zkušenost. Role marketingu je v tomto ohledu limitovaná. Což pochopitelně neznamená, že by měl nějakým způsobem rezignovat. Z našeho pohledu je ale otázkou, jakou roli by v procesu měly hrát brandingové firmy a konkrétně třeba Idealisti.

My věříme v demokratizaci brandingu. Podobně jako Lumír Kajnar věříme, že je potřeba lidem dávat nástroje. Proto jsme vyvinuli softwarový nástroj, který má sloužit ke snadnějšímu přenesení strategie do operativy a hlavně ke zjednodušení marketingové rutiny. Věříme, že tahle cesta je správná a brzy vám představíme výsledek naší práce.

Úvodní foto: Internet info


Autor:
Čtěte více o: , ,