Herman Miller – příběh židle

Čtěte více o: ,

Při naší práci občas narazíme na příběhy značek, které jsou pro nás velkou inspirací. Bereme si je jako vzor a trochu jim i závidíme, protože dělají ve velkém věci, které my realizujeme v malém měřítku. Herman Miller vnáší skrze antropologii do svého obchodního modelu symbiózu lidskosti a funkčního designu. Díky tomuto přístupu dovede držet krok se stále rychlejšími změnami v potřebách lidí. Milujeme to.

Herman Miller je společností s historií sahající na začátek 20. století. Během své existence se vyvinula z běžného výrobce kancelářského nábytku ke společnosti, která strategicky proměňuje kancelářské prostory svých klientů i vnitřní fungování jejich firem.

V 60. letech přinesla společnost na trh své řešení Cubicle – modulární kancelářský systém. Už v té době se společnost snažila prosadit svůj „human centered problem solving“ v rámci trhu s kancelářským vybavením. Bohužel jejich produkt Action Office příliš úspěšný nebyl. Jeho výsledkem byl právě zjednodušený Cubicle.

V současnosti se v Herman Miller vrátili ke své původní filosofii a nastartovali projekt Living Office. V roce 2001 sestavili tým skládající se z antropologů, expertů na kancelářské prostory a dalších, aby vytvořili kancelářský systém budoucnosti. Tým se zúčastnil mnoha workshopů a rozhovorů s uživateli kanceláří a nakonec vytvořil 3 možné budoucí scénáře, pro které je potřeba vytvořit kancelářský prostor. Začali se připravovat na nadcházející změny v pracovních návycích. I dnes bohužel platí jejich heslo –  „většina lidí se změnila, většina kanceláří ne“.

Cílem bylo vytvořit kancelářský systém, který by fungoval ruku v ruce s přirozeností lidí. Věšina kanceláří totiž podle HM zůstala kdesi v minulosti, ale právě zvyky lidí se výrazně změnily. Postupně na základě výzkumu v Herman Miller definovali nejdříve 8 a posléze 10 typů místností, které mohou zaměstnanci v kancelářích potřebovat. Zkoumali jak vlastně lidé žijí v kancelářích, kde se setkávají, kudy chodí a jaké vybavení k čemu využívají. Ať už šlo o home office, nebo i o obří open space v mezinárodní korporaci.

 

I v současnosti se snaží Herman Miller neprodávat pouze nábytek, ale řešit potřeby klientů i jejich zaměstnanců a tím jim pomáhat v dosahování strategických cílů. Celý proces vybavení kanceláře začíná workshopem či výzkumem, kde se nejdříve definuji potřeby a překážky a následně je teprve navržen kancelář v návaznosti na výzkumnou část. Vznikají tak kanceláře přizpůsobené individuálním potřebám firem i zaměstnanců.

V Living Office se může zaměstanec pohybovat i chovat přirozeně, nemusí zoufale hledat prostor pro pracovní setkání v rámci firmy. Nemusí zdlouhavě bloudit mezi nekonečnými boxy v open spaceu. Vše je stavěno s důrazem na funkčnost, přirozenost a lidskost. Díky tomu dovedou kanceláře od Herman Miller zvyšovat motivaci i efektivitu klientových zaměstnanců.

 

Nejedná se ale pouze o zvýšení efektivity, Herman Miller nabízí i posunutí vaší (nejen) značky zaměstnavatele. V rámci svých case studies si změřili, že se výrazně zvyšuje spokojenost zaměstnanců s prostorem a jejich pocit, že mohou být na své pracoviště pyšní před dalšími lidmi. Spokojenost s reprezentativností pracoviště se během projektu zvýšila z 41% na 98% spokojených zaměstnanců. Pocit, že se mohou spontánně setkávat, stoupl z 47% na 93%. To jsou poměrně velmi přesvědčivé výsledky vlivu strategicky vystavěného pracovního prostředí na zaměstnance. Výrazné skoky jsou i v pocitu produktivity a pocitu motivujícího prostředí.

Přecijen, pokud chcete být ve firmě kreativní, potřebujete prostředí, které kreativitu podporuje. Ne prostředí, ve kterém musíte hledat kousek volného místa na vysvětlení vašeho designu kolegům. Skrze Living Office můžete přímo svou firemní filosofii vdechnout i do vašeho pracovního prostoru.

V současnosti Herman Miller nabízí na svých webových stránkách i katalog designů jednotlivých kancelářských místností, pokud si chcete kancelář navrhnout sami. Můžete si je stáhnout jako pdf nebo ve formátu programu SketchUp, ve kterém si můžete vymodelovat celou kancelář. Vybrat si můžete z velkého množství konfigurací a teprve následně přejdete k výběru jednotlivých kusů vybavení. Herman Miller vás jednoduše provede od začátku celého procesu až do konce. Skrze strategický kancelářský design a praktické využití vědění vás povede k lepšímu vyjádření značkové filosofie. Takto vypadá byznys, když se nabízí kompletní řešení a ne pouze produkt. Herman Miller vám skrze kanceláře pomáhá budovat duši vaší značky, aby pronikla na povrch a dostala se i k pocitům zaměstnanců. Propojuje ideje s fyzickým světem.

Pokud byste měli zájem o takový přístup k vlastní značce a chtěli ji propojit s reálnými životy lidí, nebojte se nás kontaktovat!

 


Čtěte více o: ,