Revival dětství Go

Už je to 20 let, co v Japonsku vydalo Nintendo hry Pokémon Red a Green, které byly následně vydány jako Red a Blue celosvětově. S těmito hrami vznikla jedna z nejsilnějších a nejstabilnějších značek her a hraček. Během 20 let tu stále někde byla – ve formě her, sběratelských karet, figurek, plyšáků a všeho možného i nemožného merchandisingu. V posledních dnech zažila snad největší skok v popularitě, jaký jsme na trhu hraček viděli za poslední roky s uvedením Pokémon Go.

S možností využít augmentovanou realitu přišel v aprílovém vtipu Google v roce 2014. Video se stalo velmi rychle virálním. Pravděpodobně i tento úspěch byl důvodem, proč začali v Niantic pracovat na hře Pokémon Go.  Niantic je společností, ve které velkou část akcií vlastní Google a Nintendo. Nintendo se poměrně dlouho bránilo uvedení Pokémonů na trh smartphonů, které vydávali pouze pro konzole vlastní výroby. Možná právě video od Googlu bylo to, co je přesvědčilo změnit přístup, který do té doby až s autistickou razancí ignoroval změny v popularitě herních platforem a trendů.

Uvedení hry neprovázela žádná větší kampaň, příliš se ani o samotné hře nemluvilo. Poměrně dlouhou dobu značka spala v povědomí svých fanoušků a občas se připomněla tradičním vydáním nové řady her s novými pokémony, ale velké inovace se nekonaly. Zůstávaly jí tak velké počty latentních fanoušků, kteří už od mobilních konzolí odešli definitivně ke smartphonům.

Pomyslný Snorlax (stále spící pokémon) se probudil až ve chvíli, kdy se pokémoni přenesli na smartphone.  Tím se z latentních fanoušků stali znovu fanoušci aktivní. Od uvedení hry se během 6 dnů zvedla cena akcií Nintenda o 24% a hru hraje neuvěřitelné množství lidí – dokonce více, než je uživatelů Tinderu. Ambasadory značky byli zejména nostalgičtí hráči mezi 25 – 35 let a děti. Ty starší Pokémon Go vrátil do doby, kdy se snažili chytit Scythera nebo Gyaradose ve svém Gameboyi, pro děti a mládež je to často návaznost na současný zájem o značku.

Návrat do dětství a propojení generací

Pokémon pro mnoho ze starších byl v dětství dominantní značkou, která s nimi komunikovala v televizi, ve škole formou hraní karetní hry i doma a hračkářství neuvěřitelným množstvím produktů. Samozřejmě existuje i mnoho mladších hráčů, kteří se dostali ke značce skrze pozdější úspěšné tituly (například Pokémon Emerald). Tím, že značka stále oslovovala další a další generace si vytvořila obrovskou základnu napříč věkovými skupinami a díky tomu se Pokémon Go šířil přes velmi mnoho kanálů.

Fascinující je jeho dopad na reálný svět. Restaurace platí pokéstopy – herní lokace, kde hráč získává předměty a může za herní peníze lákat pokémony –  a vytváří i akce pro členy oblíbených herních týmů.

Sám jsem se nedávno zúčastnil akce, kdy v mém oblíbeném baru byly aktivovány moduly na lákání pokémonů ve 3 okolních pokéstopech a přilákalo to poměrně velké množství lidí. Internet je plný boje pomocí slov i memů mezi 3 herními týmy, který je snad ještě intenzivnější než nedávné fandění Euro 2016. Vzniká neoficiální oblečení se symboly týmů. Lidé se scházejí ve skupinách, aby mohli porazit Gym (tělocvičnu) obsazenou silnými pokémony nepřátelského týmu.

Psí útulky využívají fanoušky k tomu, aby během svých loveckých procházek venčili psy. 2 mladíci zachránili 27 hlodavců.

A v muzeu holokaustu se objevil plynový pokémon. Na Pokémon Go se prostě vezou všichni, třeba i mobilní operátoři, kteří fanouškům nabízí speciální akce.

Pokémon Go je prvním skutečně velkým důkazem, jak může rozšířená realita ovlivňovat svět kolem nás. A to jsme zatím prožili jen 2 týdny v zajetí Pokémon Go.