Jak jsme vybírali účetní

Čtěte více o: , ,

A už je to opět tady – opět jsme došli do bodu uvědomnění si, že už nemůžeme dále spolupracovat s naší účetní firmou. Po třetí za naši téměř desetiletou existenci. Jakkoliv důvody ukončení spolupráce byly vždy různorodé, všechny naše spolupráce s účetními spojoval jeden společný rys, a to že jsme na účetnictví koukali z různých perspektiv. Takže teď jsme se rozhodli najít někoho, kdo s námi bude sdílet jeden pohled, tzn. bude koukat na to samé, co my. A předpokladem onoho sdíleného pohledu je klientům dostupný online účetní systém.

Tentokrát tedy hledáme účtaře, kteří budou stejně jako my inklinovat k řešení věcí online. Tím bychom mohli navýšit pravděpodobnost, že budeme sociálně kompatibilní a vydrží nám to spolu dlouhá léta ;). Ostatně jestli jste někdy měnili účetní, tak asi víte, jaké peklo to může být. Takže ušetřete nás další takové zkušenosti, plís.

Na shortlist jsme si dali tyto tři firmy:

  1. UOL – ano, to jsou ti, co mají billboardy
  2. Sečteno – za nimi je Creative Dock
  3. Trivi – a tyhle nás furt bombardují přes Facebook

Tak se pojďme podívat na naši zákaznickou a uživatelskou zkušenost s těmito účetními firmami digitální doby.

UOL

23. 5. posíláme přes poptávkový formulář UOL, který nás ani moc z hlediska nutné časové investice nenaštval, žádost o kalkulaci. Ta doráží o dva dny později společně s odkazem na firemní Youtube kanál, kde se člověk může z animovaných videí dozvědět jednoduše více o tom, jak služba funguje, a taky na firemní časopis. Cenová nabídka je srozumitelná. Bezva. Po sadě doplňujících dotazů jedna ze zaměstnankyň UOL reaguje v zásadě v řádu sekund. Ano, tomu se říká online přístup. Na vyžádání dostáváme také přihlašovací údaje do jejich online účetního systémů, ovšem s informací, že se bude měnit. To je překvapivé vzhledem k probíhající kampani. Těžko tedy hodnotit aktuální verzi, i když nedá nám to: jistě splňuje funkce, které má, ale je vidno, že za ní není příliš uživatelský insight.

 

Sečteno

Tak na ty jsme se fakt těšili, protože je to Creative Dock a tomu my fandíme.

Podnikejte se svými financemi vždy po ruce. Přehled o cashflow, fakturách, dodavatelích a bankovních účtech najdete vždy v online portálu.

Ok, to není zrovna kulervoucí, ale co “Chci mít sečteno” a šup, píšeme zprávu. Hned druhý den nás telefonicky vyzpovídá příjemný sales a business manager a za chvilku pošle cenovou nabídku ve formě jednoho srozumitelného dokumentu. Na naši žádost o zpřístupnění online systému, získaváme hned druhý den přihlašovací údaje. A hned ho testujem: jo, na dashbardu na nás vybafne graf s cashflow. Jo, tak tady se nad tím někdo zamýšlel.

 

Trivi

Tak ty prý dělají “vychytané účto” (font a la “psáno rukou”), ale zároveň je to “účetní společnost, se kterou máte tým odborníků při ruce”. Mno, pěkná schíza je to tedy – to první asi vymýšlel rádoby fríkulínský kopík po čtyřicítce, to druhé asi dali dohromady přímo účetní. No, neva.

Chcete účetnictví, které vám bude pomáhat? Zanechte na sebe kontakt, ozveme se vám do 24 hodin a jistě najdeme ideální řešení.

Tak to neproběhlo. Za tři dny po odeslání poptávky přichází mail s žádostí o několik termínů telefonátu. Telefonát následně probíhá v termínu, ale moc nenadchává. Následná nabídka představuje 4 dokumenty, které bychom asi měli přečíst, což se nám jaksi nechce. Překvapí nás informace, že ideální řešení přechodu v polovině roku (což byla součást naší poptávky) představuje přeúčtování celé první poloviny roku. Takhle jsme si to “Změna účetní během chvíle” nepředstavovali, ale je možné, že díky systému to fakt zvládnou tryskově. Tak či onak to pro nás představuje další náklady. Účetní systém taktéž před rekonstrukcí, ale stávající podoba má vcelku elegantní design a ergonomika ok. Dashboard nabízí pohled na stav pohledávek a závazků.

 

 

Takže dámy a pánové, máme tady tři novodobé “online” účetní firmy. Dvě z toho s vámi řeší poptávku přes telefon, dvě mají účetní systém v rekonstrukci a u jedné z nich vypadá přechod jako pěkný opruz. Jedna má online účetní systém, za kterým stojí otázka po potřebách uživatele, a jedna je svým přístupem opravdu online.

Jak to tedy dopadlo? Nakonec jsme asi nepřekvapivě vybírali mezi UOL a Sečteno a rozhodli jsme se pro UOL – prokázal nejvyšší míru automatizace procesu (což potvrzuje i v následném procesu uzavírání smlouvy) a online přístupu. Jako dobře, název a corporate design je tak trošku problém, ale to je “jen” fasáda, že? 😉  Nutno přiznat, že na ně máme pozitivní referenci od Netvora – naší zpřátelené vývojářské agentury. Prostě WOM rulez.


Čtěte více o: , ,