Trendy v českém marketingu pro rok 2015

Čtěte více o:

Čtvrtý ročník ankety mezi lidmi z českého marketingu a reklamy přináší optimismus: podle respondentů reklamní rozpočty po letech stagnace konečně porostou. Jako pořadatelé jsme rádi, že s každým rokem roste i počet odpovídajících. Letos jich bylo již 283. Všem respondentům velice děkujeme. A jak je to s těmi trendy?

Zase sociální sítě a mobily

Vedoucím trendem je po všechny čtyři roky reklama na sociálních sítích. Její popularita je zřetelná – lidé z marketingu a reklamy si myslí, že se o ní bude mluvit a zároveň se bude i používat. Zatím u ní sice není pozorovatelný posun směrem ke stálicím, ale nejspíš bude i nadále atraktivním tématem článků, knih i konferencí.

S tím pochopitelně souvisí aktivity spojené s měřením a monitoringem sociálních sítí. Samotná reklama nestačí – sociální média jsou prakticky využívána jako nástroj pro dialog se zákazníky.

Tip: Rozhovor s Jendou Perlou o budování značky na sociálních sítích zde.

Trendem jsou určitě i aktivity spojené se vším mobilním; přesun k mobilnímu webu a populární strategii “mobile first” je velmi intenzivní.

Nově měřeným fenoménem jsou Youtubeři, kteří jsou extrémně oblíbení především mezi mládeží, ovšem i lidé z marketingu vnímají tento trend jako relevantní.

Růst obsahu i velkých dat

 

Stálý růst popularity vykazuje content marketing, což je dobrá zpráva pro tvůrce obsahu a snad i pro samotné spotřebitele.

Tip: Rozhovor o úskalích a možnostech content marketingu s Honzou Beránkem zde.

Vzrůstá zájem o termín Mobile Commerce. Na tom ale není nic překvapivého. Nákupní proces se přesouvá na mobily stále rychleji. Tato rychlost není rovnoměrná: v některých oborech se na mobilní obrazovky přesouvá především informační a rozhodovací část nákupního procesu, v jiných jde už přímo o nákupy samotné. S napětím se čeká na výsledky nové technologie Apple Pay, která by nástup mobilního nakupování měla ještě urychlit.

Tip: Pokud se o tématu chcete dozvědět více přečtete si naši M-commerce studii nebo rozhovor s Filipem Tománkem.

Potvrzuje se i loňský raketový vzestup fenoménu Big Data. Předpokládáme, že je za tím jednak rostoucí zkušenost firem spojená také s větší dostupností případových studií a jednak pozornost odborných médií upřená na úspěšné lokální startupy v dané oblasti.

Tip: Rozhovor s datovým detektivem Radovanem Jirkou nalezenete zde. 

Také se potvrzuje trend, na který upozornila studie IBM “The Customer-activated Enterprise” v roce 2013. Naprostá většina vrcholných manažerů tehdy chtěla blíže spolupracovat se zákazníky na tvorbě firemních strategií. Růst známosti dnes zaznamenávají i související termíny Crowdsourcing a Co-creation a mírně roste i jejich deklarovaná používanost v praxi.

Nové termíny jsou z onlinu a IT

Některé termíny vykazují stagnaci nebo ne zcela zřetelné posuny. Mezi ně patří kupříkladu Značkové aplikace, HR branding, Guerilla Marekting či Realtime marketing. Letos zaznamenáváme zajímavý posun u nástroje Word of Mouth, který se pozvolna posouvá mezi Tiché stálice. Je za tím možná i určité obsahové vyprázdnění termínu, který se prolíná s různými aktivitami na internetu a sociálních sítích – od virálního marketingu, přes online PR až po content marketing.

Mnoho termínů je zatím neznámých a nenaplněných – souvisí často s trendem prolínání IT a marketingu, především na úrovni cílení a automatizace.

Co pomalu vytěsnit?

Každý rok si nějaký termín musí odnést nálepku tzv. negativního benchmarku, tj. nástroje, který v myslích lidí z marketingu a reklamy neuspěl, a míří na smetiště dějin. Loni to byly možná trochu nešťastně QR kódy – paradoxně ve chvíli, kdy jako užitečné vylepšení zakotvily na fakturách; nicméně pro marketing už byly mimo zorné pole.

Letos si negativní nálepku odnáší termín Augmented Reality. Snad s tím souvisí i to, že na začátku tohoto roku Google ukončil prodej jednoho z hlavních symbolů rozšířené reality – brýlí Google Glass. Tyto brýle byly experimentem a je pravděpodobné, že se jejich nová podoba objeví na pultech obchodů v blízké budoucnosti. Stejně tak nejspíš zažijeme nějakou reinkarnaci Augmented Reality, protože jde v zásadě o užitečnou technologii. Je ale dobré si připomenout, že mezi roky 2010 a 2012 šlo o totálně “vyhypovaný” buzzword a každá druhá značka se snažila přijít s aplikací, která vám umožnila přes displej mobilu zjistit, kolik hvězdiček má bar, na který se v podroušeném stavu snažíte zaostřit. Kdeže loňské sněhy jsou.

Stejným směrem míří Gamifikace. Uvidíme, zda se stane propadákem roku letošního.

Tip: Popis gamifikace z doby, kdy byla na vrcholu mediálního “hypu” naleznete zde.

Rozpočty by konečně měly růst

Vypadá to, že marketing čekají po mnoha letech konečně lepší časy. Na tom, že marketingové rozpočty porostou, se shoduje celých 64 % respondentů. Pouhá pětina dotazovaných si myslí, že firmy budou své rozpočty omezovat jako celek a jen malá část považuje za pravděpodobné, že by se snižovaly pouze marketingové výdaje (ve prospěch výdajů jiných). Už výsledky loňského roku ukazovaly na mírný optimismus v oboru, ale letošní jsou jednoznačné – krizové uvažování je na ústupu. Doufejme, že takové klima bude přát novým formátům, kreativitě a zkoušení inovativních nápadů.

Zde je také ke stažení celá infografika:


Čtěte více o: